به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، بررسيهاي آماري سازمان ثبت احوال نشان مي دهد که تعداد دختران جوان در سن ازدواج بيشتر از پسران آماده ازدواج است. اين درحالي است که بيشترين اختلاف آماري مربوط به رده سني زنان ?? تا ?? سال با مردان ?? تا ?? سال است که در اين گروه دختران ??? هزار نفر بيشتر از پسران هستند.
چند سالي است که تعادل جمعيتي جوانان در سن ازدواج به هم ريخته بطوريکه تعداد دختران در سن ازدواج که در گذشته کمتر از پسران بود يکباره تغيير کرده و اين باز تعداد دختران بيشتر از پسران شده است و همين باعث شده که نگراني هايي براي ازدواج دختران در جامعه ايجاد شود. هنگامي که موضوع بيشتر بودن تعداد دختران در سن ازدواج شنيده مي شود مردم تصور مي کنند که حتما تعداد دختران متولد شده بيشتر از پسران شده است درحاليکه در ايران نيز مانند بسياري از کشورها شاخص نسبت جنسيتي در بدو تولد به ازاي هر ??? دختر ??? پسر است.
تعداد پسران در بدو تولد بيش از دختران است
مدير کل فناوري، اطلاعات و آمار جمعيتي سازمان ثبت احوال کشور در خصوص آمار تولد دختران نسبت به پسران به مهر گفت: در حال حاضر شاخص نسبت جنسي در بدو تولد در کشور به ازاي هر ??? دختر بين ??? تا ??? پسر است و در دنيا نيز اين شاخص بين ??? تا ??? متغير است و بر همين اساس در کشورمان در بدو تولد تعداد پسران بيش از دختران است.
علي اکبر محزون تاکيد کرد: هرچه سن افراد بالاتر مي رود هرم سني متقارن مي شود به طوري که در سال هاي بعد تعداد زنان و مردان برابري مي کند اما با توجه به اينکه ريسک مرگ و مير در سنين بالا در مردان بيشتر است بر همين اساس در سن بالاتر از ?? تا ?? سال تفاوت هاي جنسيتي در بحث مرگ و مير به نوعي ديگر خود را نشان مي دهد به طوري که مردان در اين سن تعدادشان کمتر از زنان مي شود و از حالت برابري خارج مي شود.
در بدو تولد تعداد پسران بيشتر از پسران است به مرور و تا سن ?? سالگي تعداد زنان و مردان مساوي است و بعد از ?? سالگي به دليل فعاليت و اشتغال مردان در کارهاي پر خطر و سنگين، بيماري و ... مرگ و مير آنان بيشتر مي شود و درنهايت بعد از ?? سالگي هرم سني به نفع زنان تغيير مي کند و تعداد زنان مسن بالاخره بيشتر از مردان مي شود.
اين مقام مسئول در سازمان ثبت احوال به آخرين آمار دختران و پسران در سن ازدواج اشاره کرد و گفت: براي مقايسه تعداد دختران و پسران در سن ازدواج يک اختلاف ? ساله را لحاظ و سپس نسبت به مقايسه آن اقدام مي شود.
به گفته وي سه گروه سني زنان ?? تا ?? سال با مردان ?? تا ?? سال، زنان ?? تا ?? سال با مردان ?? تا ?? سال و در نهايت زنان ?? تا ?? سال را با مردان ?? تا ?? سال ازدواج نکرده را با هم مقايسه مي کنيم و آمار ها نشان مي دهد که تعداد زنان در گروه سني ?? تا ?? سال ? ميليون و ??? هزار نفر، گروه سني ?? تا ?? سال يک ميليون و ??? هزار نفر و در گروه سني ?? تا ?? سال نيز يک ميليون و ??? هزار نفر هستند که مجموع آنها ? ميليون و ??? نفر مي شود.
تعداد زنان در سن ازدواج مجرد ??? هزار نفر بيش از مردان است
مدير کل فناوري، اطلاعات و آمار جمعيتي سازمان ثبت احوال کشور در مورد تعداد مردان ازدواج نکرده نيز گفت: همچنين ? ميليون و ??? هزار نفر در گروه سني مردان ?? تا ?? سال ، يک ميليون و ??? هزار نفر در گروه سني مردان ?? تا ?? سال و ??? هزار نفر نيز در گروه سني مردان ?? تا ?? سال ازدواج نکرده هستند که در مجموع تعداد آنها ? ميليون و ??? هزار نفر مي شود.
مقايسه زنان و مردان در سن ازدواج مجرد نشان مي دهد که تعداد زنان ??? هزار نفر بيش از مردان است و برهمين اساس کارشناسان معتقدند هرچه سن ازدواج بالاتر رود تعداد دختران مجرد بيش از پسران مي شود به همين دليل جمعيت شناسان توصيه مي کنند نبايد اجازه دهيم سن ازدواج در دختران بالا رود تا مشکلي نيز براي ازدواج آنان بوجود نيايد.
از سوي ديگر براساس آمارهاي سازمان ثبت احوال چنانچه بخواهيم دو گروه سني مردان ?? تا ?? و زنان ?? تا ?? سال را با هم مقايسه کنيم متوجه مي شويم که در اين گروه تعداد دختران ??? هزار نفر از مردان بيشتر است و در گروه سني زنان ?? تا ?? سال با مردان ?? تا ?? سال نيز ??? هزار دختر ازدواج نکرده بيش از پسران است که اين افزايش آمار دختران مجرد تاييد کننده نظر کارشناسان است که با افزايش سن تعدادشان بيشتر شده است.
اما در گروه دختران ?? تا ?? ساله با پسران ?? تا ?? ساله که البته ازدواج هاي کمتري در اين سنين انجام مي شود وضعيت آماري به گونه ديگري است به طوريکه در اين گروه تعداد مردان ??? هزار نفر بيشتر از زنان شده است که اين خود ميتواند اتفاق خوبي باشد به شرطي که ازدواج در سن پايين در جامعه از سوي کارشناسان و مسئولان ترويج داده شود و مورد استقبال جوانان قرار گيرد.
آمارهايي که تا کنون ارائه شد با در نظر گرفتن تفاوت سني ? ساله موجود در ازدواجهاي دختران با پسران بود و با توجه به نظر کارشناسان مبني بر ازدواج گروههاي همسن براي رفع مشکل ازدواج دختران در سن ازدواج به دليل کمبود پسر گروههاي سني همسن را نيز با هم مقايسه کرده ايم که در اين گروه همسن دختران و پسران آماده ازدواج ?? تا ?? ساله تعداد پسران بيشتر از دختران شده است.
محزون در مورد مقايسه دو گروه زنان و مردان همسن ?? تا ?? ساله نيز گفت: البته مقايسه اين دو گروه به لحاظ جمعيت شناسي تعبير درستي نيست و براي مقايسه بايد فاصله سني حدود ? سال را رعايت کرد اما در مجموع در اين گروه سني ??? هزار نفر تعداد مردان بيشتر از زنان است.
مدير کل فناوري، اطلاعات و آمار جمعيتي سازمان ثبت احوال کشورگفت: در گروه سني ?? تا ?? ساله زنان و مردان نيز باز هم تعداد مردان يک ميليون و ??? هزار نفر از زنان بيشتر است.
با توجه به اين نتايج آماري کارشناسان عنوان مي کنند که چنانچه اختلاف سني ? ساله در نظر گرفته نشود در اين گروه تعداد پسران بيش از دختران است و مي توان اين گونه تعبير کرد که ازدواج هاي در اين سنين تا حدودي مشکلات را رفع خواهد کرد که البته بايد شرايط و امکانات مورد نياز ازدواج اين افراد را نيز مهيا کرد.
فقط ?? درصد ازدواجهاي ثبت شده مربوط به ازدواج گروههاي همسن است
براساس آمارهاي ثبت احوال فقط ?? درصد ازدواجهاي ثبت شده مربوط به ازدواج گروههاي همسن بوده و تعداد دختران و پسران مجرد آماده ازدواج نيز ?? ميليون و ??? هزار نفر هستند.
دراين باره شهلا کاظمي جمعيت شناس همسن گزيني را راه حل مشکل تعداد بيشتر دختران مجرد به نسبت مردان مي داند و معتقد است: مشکل فعلي ما اين است که در ميان خانواده ها مرسوم است که مردان با دختران کم سن تر ازدواج مي کنند و به همين دليل تعداد دختران بيشتر از پسران است به همين دليل راه حل مشکل تجرد دختران اين است که همسن گزيني و يا اينکه ازدواجهاي با فاصله سني کم انجام شود.
وي تاکيد کرد: به منظور فراهم کردن امکان ازدواج مجردها که تعداد آنان نيز نسبت به سالهاي گذشته زياد تر شده است بايد به خانواده ها و جوانان اطلاع رساني و آگاهي لازم داده شود و همچنين همسن گزيني و ازدواج در سنين پايين نيز از ديگر اقداماتي است که مي توان براي حفظ تعادل جمعيت جوانان در سن ازدواج انجام داد.
به هرحال با توجه به نظرات کارشناسان تعداد زياد دختران مجرد نسبت به پسران در سن ازدواج و از سوي ديگر نيز بالارفتن سن ازدواج که باعث بالا رفتن توقعات جوانان و به تبع آن سخت گيري در ازدواج مي شود عواملي نگران کننده هستند که بايد توسط کارشناسان و مسئولان بررسي و راهکارهاي تعادل آن تدوين شود.
مرجع : مهر